Häst- och ryttarutbildning

Träning

Grundlig, målinriktad, individanpassad


Vill du ha träningen med det lilla extra ska du vända dig till stall Assla. Här sätts eleven i centrum och uppföljning värderas högt. Du får möjlighet att träna eller lära dig rida/ köra.


Stall Assla arrangerar såväl regelbundna veckoträningar, enstaka intensivträningar samt erbjuder träningar för utomstående tränare så som Eamon Hickey, Petra Alm, Traudi Björling och Lennart Lindelöw.


Har du tävlingsambitioner matchar vi dig och häst väl inför tävling samt följer med dig ut på tävling de första gångerna.


Vill du dock enbart rida i skogen eller kanske bara ha en häst som bästa vän finns alla möjligheter här. Vi hjälper dig att nå de mål just du vill nå, varesig de är stora eller små är de lika viktiga, såväl för dig som oss och framförallt hästen.


Vårt mål är att få alla våra elever att växa som människa. För att bli en god ryttare och hästmänniska är det en viktig sak som många lätt glömmer. Här ligger fokus på en fin och glad gemenskap där vi visar god förståelse för varandra och ger varandra stöd när så behövs. Såväl i ridning som i livet. Målet är att du här ska finna ro och ett lugn som gör att du kan växa som människa och ryttare. Hästar är känsliga varelser och de märker när något inte är som det ska. Tillsammans skapar vi alla en gemenskap där omtanke, gemenskap och utbildning går hand i hand.


Välkommen till oss för att utveckla dig själv och din ridning!

Priser:


Utbildning av häst

(exklusive moms)


Alt 1) 4500:- per månad exklusive grovfoder, kraftfoder veterinär- samt hovvård.

(Inkörning + 800:- månad)

 

Alt 2) 500:- per uppsittning/ anspänning. Eventuell reseersättning tillkommer.

 

Alt 3) 300:- per tävlingsstart eller träningspass med din häst. Eventuella anmälningsavgifter, träningsavgifter samt reseersättning tillkommer.

 

Utbildning av ryttare

(inklusive moms)


STANDARD

Egen häst:

1-2 ekipage: 350:- /person

3 ekipage och fler: 300:- /person


Asslahäst:

1-2 ekipage: 550:-/ person

3 ekipage och fler: 400:-/ person


TRÄNINGSABONNEMANG

Fast veckoplats där du även får ett större ansvar i stallet. Du får rida självständigt övriga dagar i veckan om du så önskar och minst en gång per vecka ansvarar du extra för stallskötsel. Betalning sker för ca 10-15 träningar åt gången. Ridtiden är ca 50 min men kan variera och ibland bli längre eller kortare beroende på vad vi gör samt hur många vi är. Grupperna är små och träningen alltid individuellt anpassad med målet att du ska utvecklas utifrån de önskemål du har.


Pris: 200:-/ gång

Ständig juniorrabatt 50:-/ gång


Återbud och uppsägning av abonnemang

Uppsägning av träningsabonnemanget är 1 månad. Uppsägningen gäller även under träningsfria tider och man förbinder sig att fullfölja sin del av ansvaret.


ÖVRIG TRÄNING/ TÄVLING MED ASSLAHÄST

Pris: 50:- per uppsittning.


Reseersättning tillkommer på samtliga tjänster som ej utförs på plats på Stall Asslas adress.


Uthyrning av hästtransport och lastbil

(inklusive moms)


Hästtransport

Vi hyr ut våra transporter vid enstaka tillfällen.


Pris:

400:-/ 8 h (inkl fria mil)

800:-/ 24 h (inkl fria mil)

1200:-/ 48 h (inkl fria mil)


Betalas in på BG eller swisch utan anmodan.

(Ingen faktura eller påminnelse skickas  ut)

Vid skada på transporten blir du ersättningsskyldig utifrån försäkringens självrisk.


Hästlastbil

Vi hyr ut vår lastbil för två hästar. Den körs på vanligt   

B-körkort. Två bältade platser samt ytterligare platser i bodelen som är reggad som husbil.

Två sovplatser, ett bord och två mindre soffor. Gott om packutrymme. Lastvikt 840 kg. Med BE finns möjlighet att koppla släp efter på upp till 2 ton.


Pris:

800:- (8 h inkl 10 fria mil, därefter 50:-/ mil)

1500:- (24 h inkl 20 fria mil, därefter 50:-/ mil)

3000:- (48 h inkl 50 fria mil, därefter 50:-/ mil)


Husvagn

Möjlighet att hyra husvagn finns. Du kan tex koppla husvagnen efter hästlastbilen om ni vill ha fler sovplatser vid tex meeting etc.


Pris:

500:-/ dygn (24 h, inkl fria mil)

1000:-/ helg (fre kväll till sön kväll, inkl fria mil)


Ev reseersättning tillkommer

Reseersättning

Reseersättning bil 40:- per mil.

Reseersättning bil och transport 100:- per mil

Reseersättning lastbil 150:- per mil.               

 

Timpeng tillkommer vid enkel resa över 2 mil.Vi har ej samma verksamhet som förr, men för dig med foderhäst eller egen häst alt lånad häst har vi flera olika möjligheter att erbjuda. Vi bedriver dock ej längre ridskola så som vi gjorde för några år sedan.

 Stor vikt läggs vid en grundlig och allsidig utbildning där kraven på hästen ställs med hästen i fokus och utifrån hästens förutsättningar. Målet är hållbara hästar som har en egen drivkraft till att prestera bra på ett säkert sätt tillsammans med glada och nöjda ryttare och kuskar. Vi eftersträvar en naturlig balans, såväl inuti som utanpå häst och ryttare och individanpassar all vår utbildning.


Referenser: Eamon Hickey, Charlotte Frödin, Matilda Forsling, Petra Alm, Nicole Magaliff, Monica Andersson, Terrence McFadden och många nöjda kunder och hästägare.  •  Lämna hästen nyskodd/ nyverkad för att hästen ska slippa onödig stress på plats.
  •  Månadskostnad betalas i förskott innan leverans av hästen. Övriga merkostnader faktureras i efterhand månadsvis.
  •  Skicka med en skriftlig lista över hästens foder inklusive cirka mattider den haft.
  •  Förklara ingående, gärna skriftligt, hur din häst utbildats hittills. Vi är måna om att möta din häst på rätt sätt.
  •  Berätta om egenheter din häst har som vi bör känna till för hantera din häst så säkert och proffesionellt som möjligt. Vi vill undvika skador både på oss själva, hästen och för andra som i framtiden hanterar hästen.
  •  Berätta om hur din häst är/ har varit att lasta och transportera.

Inridning och tillridning

Individen i centrum på hästens villkor.


Här får din häst en grundlig och allsidig utbildning som ständigt anpassas utifrån hästen förutsättningar. Hästen utbildas i olika miljöer och om möjligt under olika ryttare för att ytterligare befästa kunskapen. Ridning i skog och mark, klättring, lastning samt vattenträning är naturliga inslag i för att få en allsidig häst. Utvärdering av hästens möjligheter samt en utbildningsplan är självklara åtgärder All utbildning sker med fokus på hästens bästa.


Vi har mångårig vana av att läsa av och bemöta olika typer av hästar och vill alltid att hästen ska vara positiv till arbete. En av de viktiga grundstenarna är att alltid vara tydlig med exakt vad det är man vill att hästen ska göra samt att belöna och bekräfta hästen samtidigt som enkla signaler ges. Alla hjälper och signaler måste i början av inlärningen vara helt renodlade för att hästen ej ska känna sig instängd och tvingad.

Särkens Winston *2010

e.Särkens Hip Hop

u. Särkens Wendy

ue. Simberg Senator

Ägare: Åsa Larsson, Stall Assla

Uppfödare: Annelie Andersson, Floby

Ny ägare sedan 2016. Linda Gustafsson

Innan hästen kommer...

___________________________________________________________________________________________


Några av de hästar vi utbildat...

Alla hästar som är och har varit på Stall Assla är inridna samt utbildade av Åsa. Vissa ambitiösa ryttare får med hjälp av Åsa möjlighet att tävla de hästar Åsa ej har möjlighet att tävla själv. Däremellan rids och vidareutbildas hästarna ytterligare av Åsa och ryttarna tränar kontinuerligt för Åsa samt ges möjlighet att delvis rida hästarna när de ej deltar i Stall Asslas verksamhet. Ett par gånger om året ges ryttarna möjlighet att träna hästarna för en extern tränare som Åsa valt ut. Däremellan går hästarna med i Stall Asslas verksamhet så som lektioner,läger, kurser, uteritter och träningar.


Åsas filosofi är att känna hästarna mycket väl och att aldrig kräva något som försätter hästen i en situation den ej klarar av att hantera. Hästarna ska också bli trygga i att ridas av många olika ryttare och ha lätt att slappna av i olika miljöer såväl nya som gamla. Vi lägger stor vikt vid att en häst ska vara ridbar av olika ryttare på olika nivåer. Ridning ska dessutom vara ett mjukt samspel med mjuka, fina lätta hjälper på en häst som är positivt inställd till arbete. Därför strävar vi efter att så långt som möjligt behålla hästarnas naturliga lyhördhet och samarbetsvilja.


Är det rätt gåt det lätt. Går det lätt är det rätt!.


-Särkens Winston håller fortfarande sitt rekord som en av Sveriges högst bedömda treåriga ponnyer någonsin. Med dubbelutmärkelse i hoppning och dressyr gjorde han oss på Stall Assla underbart lyckliga. Det är sådant man lever på de dagar när regnet öser ned och man står på ridbanan i en stor vattenpöl för att träna sin häst, eller när man i vinterkylan envist bär vattenhink efter vattenhink  efter att vattenledningar i stallet frusit.

Gångarter: 50 p (9-9-7-8-7-10)

Hoppning: 55 p (9-9-7-10-10-10)

"Otroligt väl visad och mycket väl  förberedd för uppgiften" är ord som värmer en hästutbildares hjärta.


- New Luck (e. Newton- Corleone)

New Luck köptes in till Stall Assla som tvååring. New Luck fick diplom för sina gångarter vid visning som fyraåring år 2007. Han fick mycket god kritik, framförallt för för sin 9-mässiga galopp under ryttare och nästintill lika bra skritt och trav samt för att vara mycket väl visad. New Luck deltog sedan i riksfinalen nere i Flyinge, även här med Åsa som ryttare och placerade sig, trots att han var väldigt sen i utvecklingen i mitten av resultatlistan. Deltog gjorde även flera godkända tävlingshingstar.


-Asslas Villgott

(welsh sek B e.Simberg Hero)

Villgott blev år 2013 Sveriges tredje bästa 5-åring när han kvalade och deltog i ungponny-SM. Stall Assla red in, tränade och tävlade Villgott upp till msv klass i hoppning. Villgott kördes även in, såväl i gigg som i maratonvagn och deltog även på flera dressyrtävlingar liksom startade i teamchasing, en fartfylld sportkapplöpning över terränghinder tillsammans med två andra hästar. Tyvärr lyckades Villgott inte lika bra i fälttävlan på grund av att dåvarande ryttare hade för lite erfarenhet och träning bakom sig. Villgott har numer en ny lycklig ägare, fam Stjerna, där han tävlar de högsta klasserna i hoppning med sin ryttare Emelie och därtill flertalet vinster och placeringar.


- Asslas Villändra (Welsh sek B e.Walero) lyckades år 2014 med bedriften att få både hopputmärkelse och gångartutmärkelse på treårstestet i Nossebro. Hon är en maxad C-ponny och har hittills startat upp till P80 i fälttävlan och LC i hoppning och därtill varit såväl lektionsponny som läromästare till ryttare som ska tävla för allra första gången. Vi tar det lungt med utbildningen och låter henne få längre viloperioder emellanåt då vi tror på att skynda långsamt för att få en hållbar häst. Hon är en liten pärla och i sinom tid är tanken att hon ska betäckas och ta över sin mors uppgift som avelssto på Stall Assla. Beroende på hur utbildningen går men det kan även bli så att vi istället väljer att betäcka och satsa vidare på lillasyster Asslas Villvinna. Målet år 2018 är lag-SM i fälttävlan som ekipaget nu är färdigkvalade för.


- Genique (SWB e.Bellini- Chagall)

Kom till Stall Assla som problemhäst och hade då inte hoppade speciellt mycket alls. Genique startade hoppning med Åsa upp till 145-klasser i hoppning samt enstjärnig fälttävlan med både vinster och placeringar. Genique fick sedan en ny juniorryttare som bland annat startade junior-SM på henne. Genique är och förblir en häst man minns med såväl hjärta som hjärna då hon i början var en stor utmaning på alla sätt men en arbetsmyra med en vilja och ett mod utan dess like.


 


Stall Assla © 2014